Waar is mijn pakket? Klachten over verdwijnen niet-thuisbriefjes PostNL (2024)

Zoektocht

Door Malini Witlox··Aangepast:

© ANPWaar is mijn pakket? Klachten over verdwijnen niet-thuisbriefjes PostNL (1)

RTL

Pakketje kwijt? Mogelijk staat het op een PostNL-pakketpunt te wachten op je komst of is het alweer teruggestuurd naar de verzender. Het niet-thuisbriefje is door PostNL per 1 juli vervangen door een digitaal bericht. Bij consumenten die elkaar een pakket sturen of bij pakketjes uit het buitenland, gaat het nu echter regelmatig mis.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z. Bij de Consumentenbond kwamen sinds juli 80 klachten over PostNL binnen. Eén op de acht daarvan ging over het verdwijnen van de niet-thuisbriefjes en het vermist raken van pakketten, zegt een woordvoerder.

"Op Klachtenkompas, het online klachtenforum van de Consumentenbond, kwamen de afgelopen maanden 5049 klachten binnen over PostNL", becijfert de Consumentenbond. Een deel daarvan gaat over niet-geleverde pakketten of het verdwijnen van de briefjes. En ook op social media klagen mensen.

70.000 kilo papier

In 9 procent van alle gevallen staat de bezorger van PostNL voor een dichte deur. Hij of zij laat in die gevallen sinds deze zomer niet langer een briefje achter waarop staat waar het pakketje heen is gebracht. De maatregel zou goed zijn voor het milieu, hij scheelt jaarlijks 70.000 kilopapier, zegt het post- en pakkettenbedrijf. Ook scheelt het de pakketbezorgers tijd.

Maar wie geen digitaal bericht krijgt over waar het pakketje is, is afhankelijk van de goedwillendheid van de buren die een pakje voor je hebben aangenomen en dat laten weten. Of je moet op de bonnefooi naar een pakketpunt in de buurt om te vragen of daar iets ligt, of een zoekopdracht bij de klantenservice doen.

Als je geen pakketje verwacht omdat het een cadeautje is, en dus ook niet gaat zoeken, gaat het na een week terug naar de afzender, mits PostNL weet wie dat is.

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij de pakketbezorger nog wel een briefje in de bus gooit. Dat gebeurt onder meer bij officiële stukken van een notaris, bij medische post en bij een cadeau. De verzender moet dan wel zelf aangeven dat het om medische post of om een cadeautje gaat.

Kerstgeschenk van je tante

Ook bij pakketten die consumenten elkaar sturen én die verstuurd zijn vanaf een pakketpunt, zou een briefje in de bus moeten volgen. Maar volgens verschillende consumenten die RTL Z sprak ging het hierbij toch mis; van mensen die nog altijd op het jaarlijkse kerstgeschenk van hun tante wachten tot iemand die twee boeken verwachtte van een kennis. Die bleken teruggestuurd te zijn nadat ze een week op het pakketpunt hadden liggen wachten op de nieuwe eigenaar.

"Vriendin stuurde een pakket naar andere vriendin, om naar mij op Aruba te brengen. Pakket komt aan bij afhaalpunt, vriendin 2 weet van niks. Nu is het retour gestuurd", zegt bijvoorbeeld Susanne op Twitter.

"Bij PostNL lijken ze zelf ook niet te weten hoe het werkt. De ene medewerker zei dat de niet-thuisbriefjes helemaal niet meer bestonden, een ander zei dat ik het wel had moeten krijgen op basis van deniet thuis-code die aan de barcode was gekoppeld", toont Suzanne de communicatie met de klantenservice aan RTL Z.

Pakketjes uit het buitenland

En Mina klaagt op Klachtenkompas: "Er is nu voor de tweede keer in korte tijd een pakket naar een afhaalpunt gebracht zonder bericht."

Ook bij pakketten vanuit het buitenland gaat het mis, bijvoorbeeld als iets besteld is via eBay of via AliExpress en er geen inklaringskosten betaald hoeven te worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Track-and-tracecode

Bij pakketten waarbij de klant zelf iets bij een webwinkel bestelt en een track-and-tracecode krijgt, gaat het wel goed.

"Wij zien sinds juli geen verandering in de vragen van klanten naar aanleiding van een niet-thuismelding van PostNL, zowel qua strekking als hoeveelheid. Ook zien we geen stijging in het aantal retouren", laat een woordvoerder van Bol.com weten.

Mailadres

"Als klanten zelf een pakket hebben besteld, kunnen ze de informatie over dit pakket in de mail of app lezen. Als het gaat om pakketten die de ontvanger niet zelf besteld heeft, dan vult de verzender het e-mailadres van de ontvanger in, zodat de ontvanger op de hoogte gebracht kan worden over het pakket", zegt een woordvoerder van PostNL.

Pakketbezorgers proberen een pakket vaak eerst af te geven bij de buren. Als die ook niet open doen of het pakket niet willen aannemen, gaat het naar een pakketpunt van PostNL. Als het daar na een week nog niet is opgehaald, gaat het retour naar de afzender.

Om hoeveel retourpakketten het gaat, weet PostNL niet, stelt het bedrijf.​​"We rapporteren niet over retouren, omdat we geen onderscheid maken tussen heen- en retourzendingen", zegt de woordvoerder. Het bedrijf weet dan ook niet of het aantal retourzendingen gestegen is sinds de niet-thuisbriefjes zijn afgeschaft.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Honderden pakketten per dag naar Lost and Found

Soms kan een pakket niet terug naar de afzender omdat PostNL niet weet wie dat is. Die pakketten gaan naar hetLost & Found-depot.

"Daar wordt het pakket door een speciaal team onderzocht en eventueel geopend om te onderzoeken of er een pakbon of andere aanwijzing in het pakket zit", zegt de woordvoerder van PostNL.

Hierdoor kan een deel van de pakketten alsnog de sorteerband op. "Indien nodig met een briefje met uitleg waarom het pakket geopend is.Als dit niet lukt, bewaren we hetmaximaaleen jaar.Als er navraag gedaan wordt bij de klantenservice, kunnen we zo'n pakket alsnog afleveren."

Pakketten vernietigd

Als na de bewaartermijn geen navraag is gedaan naar het pakket, doet PostNL nog één laatste check op basis van de foto's en eventuele barcodes op het pakket.

"Daarna wordt de inhoud van het pakket, afhankelijk van de waarde, vernietigd of bijvoorbeeld geschonken aan een kringloopwinkel. Dit gebeurt bij een zeer laag percentage van het aantal pakketten dat we jaarlijks bezorgen. In het Lost & Found-depot komen enkele honderden pakketten per dag, waarvan een groot gedeelte alsnog bij de ontvanger terechtkomt", zegt het postbedrijf.

Waar is mijn pakket? Klachten over verdwijnen niet-thuisbriefjes PostNL (3)

© ANP

ACM

Mensen van wie een pakketje vermist is of van wie het terug is gestuurd naar de afzender, kunnen via Consuwijzer ook een melding doen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nederlandse toezichthouder.

Deze kan RTL Z geen cijfers geven over het aantal meldingen over de niet-thuisbriefjes en vermiste pakketten. "Die cijfers kunnen vertekend zijn, omdat er ook meer pakketten worden verstuurd en de ergernis daarover dus ook stijgt. Ook zijn onze cijfers niet geanalyseerd", zegt een ACM-woordvoerder.

Lees ook'Twee keer betalen voor hetzelfde pakje? In wat voor pakketellende ben ik nu beland?'

Wie is er verantwoordelijk bij een vermist pakketje?

Komt je pakket niet aan? Juridisch gezien is dan niet de vervoerder (bijvoorbeeld PostNL) verantwoordelijk, maar de verzender. Dat is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De consument heeft dan ook een duidelijk aanspreekpunt: de winkel waar hij producten heeft besteld. Er staat dan ook geen specifieke klachtenregeling voor pakketten in de Postwet.

Lees meer over

PostNLConsumentenbondAutoriteit Consument en MarktPostLogistiekWebwinkelE-commerceZ link in bio

Waar is mijn pakket? Klachten over verdwijnen niet-thuisbriefjes PostNL (2024)
Top Articles
Fastpitch Softball Pitching Tips for Beginners Part 1 | STACK
What Is Fastpitch Softball? Everything You Need to Know
Umbc Baseball Camp
Mate Me If You May Sapir Englard Pdf
Ixl Elmoreco.com
Dr Klabzuba Okc
Tap Tap Run Coupon Codes
Steve Strange - From Punk To New Romantic
Lesson 3 Homework Practice Measures Of Variation Answer Key
Milk And Mocha GIFs | GIFDB.com
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Evangeline Downs Racetrack Entries
Rosemary Beach, Panama City Beach, FL Real Estate & Homes for Sale | realtor.com®
Lenscrafters Huebner Oaks
Dump Trucks in Netherlands for sale - used and new - TrucksNL
Lake Nockamixon Fishing Report
360 Tabc Answers
V-Pay: Sicherheit, Kosten und Alternativen - BankingGeek
Ruse For Crashing Family Reunions Crossword
Milanka Kudel Telegram
Hyvee Workday
Best Nail Salons Open Near Me
Koninklijk Theater Tuschinski
Discord Nuker Bot Invite
What Equals 16
Znamy dalsze plany Magdaleny Fręch. Nie będzie nawet chwili przerwy
WRMJ.COM
Frank Vascellaro
Federal Express Drop Off Center Near Me
Page 2383 – Christianity Today
Stouffville Tribune (Stouffville, ON), March 27, 1947, p. 1
Ff14 Sage Stat Priority
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Cars And Trucks Facebook
Panchitos Harlingen Tx
Pill 44615 Orange
Final Exam Schedule Liberty University
Scanning the Airwaves
Admissions - New York Conservatory for Dramatic Arts
Bella Thorne Bikini Uncensored
Thanksgiving Point Luminaria Promo Code
Www Usps Com Passport Scheduler
Gfs Ordering Online
The best bagels in NYC, according to a New Yorker
Andrew Lee Torres
Blow Dry Bar Boynton Beach
Ucla Basketball Bruinzone
How the Color Pink Influences Mood and Emotions: A Psychological Perspective
303-615-0055
Coleman Funeral Home Olive Branch Ms Obituaries
Att Corporate Store Location
Cbs Scores Mlb
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6330

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.